Assalammualaikum...

Saturday, October 17, 2009

Coretan Hati Mawar...

Lama rasanya tiada santapan rohani akhir2 ni...quite busy with my group assingment, quizzes and test...prepare for final exam too..walaupun sibuk dengan ilmu dunia, ilmu akhirat pun perlu diisi dan dipelajari...tu wajib sebagai seorang muslim...disamping itu beramal juga...


Kenapa sukar sekali umat Muhammad S.A.W untuk mendalami ilmu agama?? Siapa kata belajar ilmu agama itu sukar?cukup singkat dan mudah sekali mempelajarinya..hanya perlukan beberapa minit sahaja untuk mempelajarinya tapi mempraktikkannya seumur hidup..contohnya, belajar cara mengambil wuduk hanya perlukan msa lebih kurang seminit dua bandingkan dengan mempelajari ekonomi, sains, matematik, teknikal dan sebagainya.Mempelajarinya memakan masa yang lama tapi mempraktikkannya hanya kadang2 saja..

Tidak ada kesulitan bila kita mempelajari ilmu agama, belajar fizik misalnya perlu ambil masa bertahun2 untuk mempelajarinya. Tidak mustahil boleh gagal jika tak berjaya mencapai target..

Em...kesimpulannya, pelajarilah ilmu dunia dan ilmu akhirat dengan seimbang, nescaya hidup diberkati tuhan...tepuk dada, tanyalah iman...Hidup umpama tandas????

Hina sungguh rasanya hidup ini bila dikaitkan dengan tandas..yang pastinya tandas itu kotor dan tempat tinggal syaitan.Macamne boleh kaitkan kehidupan dengan tandas??Pelik2...tapi tak ada yang peliknya jika kita hayati betul2...Setiap rumah ada tandas, rasanya tiada langsung rumah yang tiada tandas kan?susah jugak kalau rumah tiada tandas.tapi kita bukan duduk dalam tandas lama2 sebab tandas itu tempat yang kotor dan kawasan syaitan..Kehidupan kita di dunia juga hampir sama, kita hidup di dunia hanya singgah untuk mengambil atau mengumpul segala keperluan untuk bekalan kita menuju perjalanan seterusnya. Kita tak perlu berada lama-lama dalam tandas kerana kotor dan busuk. Begitu jugak di dunia, raihlah sebanyak mungkin peluang kebaikan di dunia kerana hidup umpama tandas. Perlu tapi jangan lama-lama.. Sungguh mendalam maksud yang tersirat.SubhanaAllah..

Kesimpulannya, marilah kita sama2 mencuci tandas kita.

No comments:

Post a Comment